Private equity and debt, ofwel privaat kapitaal en schuld, is de benaming voor beleggingen in bedrijven die niet-beursgenoteerd zijn. In tegenstelling tot beursgenoteerde aandelen, kun je ze niet met een druk op de knop verkopen: het zijn bij uitstek investeringen op de lange termijn. Zo heeft dit type investeringen in Europa een belangrijke rol gespeeld in de energietransitie, stelt Bos, door privaat geld door te sluizen naar energieprojecten die een concrete impact hebben. Ook in opkomende landen kunnen beleggers via privaat kapitaal en schuld bijdragen aan deze en andere duurzame transities. Triodos Investment Management (Triodos IM) is actief op private beleggingsmarkten en heeft een portefeuille van ongeveer 2 miljard euro aan onderhandse leningen en aandelen.
‘Private markets’ zijn bijzonder geschikt voor beleggers die impact willen. Ze zijn over het algemeen minder volatiel en minder gevoelig voor het beleggerssentiment dan beursgenoteerde markten en bieden goede diversificatiemogelijkheden en duidelijke impactrendementen. Bos: “Ze kennen over het algemeen ook stabiele langetermijnrendementen. Ik kan mooie, consistente opwaartse trends laten zien voor onze fondsen gericht op financiële inclusie – zelfs in opkomende landen waar veel investeerders de aandelenmarkten te risicovol vinden. Ook belangrijk is dat we als investeerder meer directe invloed hebben op een private onderneming dan op een beursgenoteerde onderneming. Hierdoor kunnen we meer sturen op zowel financiële als impactprestaties.”
Regionale verschillen
Hoewel particuliere markten minder volatiel zijn, blijven ze net als beursgenoteerde aandelen en obligaties onderhevig aan risico's zoals hoge schuldenlasten, lagere economische groei, geopolitieke onrust en extreme weersomstandigheden. Zo waren er in 2024 aanzienlijke regionale verschillen. “Private markten in Europa deden het over het algemeen redelijk goed, ook al bleef de waardering van hernieuwbare energieprojecten achter door de lagere energieprijzen,” zegt Bos.

In opkomende markten was het een grotere uitdaging, en Bos ziet die tendens in 2025 doorgaan: “We beginnen weliswaar een verbeterd sentiment en meer kapitaalinstroom te zien, maar in veel opkomende landen is de energietransitie nog maar net begonnen. Als de VS onder Trump veel meer olie gaan oppompen en zo de energietransitie vertragen, kunnen verschillende opkomende landen daar last van krijgen. Ze worden nu al het hardst getroffen door de klimaatverandering, maar hebben door hun hoge schuldenlast niet de middelen om er iets aan te doen. De steun van rijke, ontwikkelde landen blijft helaas beperkt, zoals gebleken is op de jongste klimaattop COP29. Private markten zullen moeten helpen om dat gat te vullen.”
Meer focus op innovatie in energietransitie
Binnen de duurzame transitie heeft Triodos IM de focus verschoven: er ligt nu minder nadruk op de financiering van hernieuwbare-energieprojecten zoals windmolenparken, en meer op de opschaling van nieuwe technologieën en het aanpakken van netwerkcongestie. Er is namelijk een omslagpunt bereikt: “Wind- en zonneparken zijn nu zo succesvol dat ze niet altijd al hun energie op het net kwijt kunnen. Dat probleem van netcongestie kan worden opgelost met batterijen en andere slimme technologie.”
Private markten zijn zeer geschikt voor dergelijke investeringen, want de pioniers in duurzame innovatie zijn vaak kleinere bedrijven die de stap naar een beursnotering nog niet hebben gezet. “We kijken bijvoorbeeld naar kleinere groenewaterstofprojecten in Europa, in plaats van de grootschalige projecten met miljardeninvesteringen”, zegt Bos.
Strijd tegen armoede
Ook microkredieten vormen een onderdeel van de niet-beursgenoteerde investeringen binnen Triodos Impact Portfolio. Triodos IM investeert al meer dan 25 jaar in financiële inclusie en is actief in meer dan 40 verschillende landen. “Microkredieten en leningen aan lokale kleine en middelgrote bedrijven blijven belangrijk in de strijd tegen armoede, maar we zien dit steeds meer in combinatie met klimaat en de groeiende behoefte aan schoon water en sanitatie. Voor 2025 verwachten we veel van deze combinatie.”
Bos benadrukt het belang van deze lokale projecten: “In landen als India steunen we kleine boeren met duurzame landbouwpraktijken. Dit is niet alleen goed voor klimaatadaptatie, maar het versterkt ook lokale gemeenschappen.”
Dramatisch verlies van biodiversiteit
Naast netcongestie en klimaatadaptatie zijn er nog meer uitdagingen waar private equity een rol in te spelen heeft en waar Triodos IM initiatief rond neemt. Bos: “Klimaatverandering is erg ingrijpend, maar de volgende golf die op ons afkomt, is het snelle verlies van biodiversiteit. We staan voor een onheilspellend kantelpunt. Investeerders kunnen ook hier een verschil maken, vooral in private equity, waar ze als aandeelhouder invloed kunnen uitoefenen. We onderzoeken de mogelijkheden voor een fonds met nature-based solutions (NBS), om biodiversiteit te behouden en te versterken.”
Biodiversiteit wordt dus een belangrijk thema in 2025, bevestigt Bos. “Triodos Bank heeft zich geëngageerd om in 2030 ten minste 500 miljoen te investeren in op de natuur gebaseerde oplossingen, als onderdeel van haar biodiversiteitsdoelstellingen. Het gaat onder meer over landherstel in de landbouw, duurzame visserij en natuurherstel, maar ook over het opzetten van nieuwe ecosystemen in steden.”
Innovatieve bedrijven die in de duurzame voorhoede actief zijn, weten Triodos IM op private markten goed te vinden, met projecten zoals batterijopslag, regeneratieve landbouw en microfinanciering in opkomende markten, stelt Bos “Wij willen juist ook daar actief zijn, in de voorhoede van oplossingen. Daar maken we het grootste verschil.”
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.