Europa
Marktontwikkelingen
De energiemarkt is volatiel, met hoge prijzen sinds 2021 en voortdurende aanpassingen tot in 2024. In Nederland wordt de uitbreiding van hernieuwbare energie belemmerd door capaciteitsbeperkingen op het net, tekorten op de arbeidsmarkt en inflatiedruk. Bovendien stijgt het belang van oplossingen voor energieopslag, zoals batterijen en waterstof, naarmate negatieve stroomprijzen vaker voorkomen door de toename van hernieuwbare energie.
In de eerste helft van 2024 zorgden de investeringen in zonne-energie in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) voor een nieuw record. De EU-27 is goed voor 60 % van het totaal in de EMEA-regio. Grote markten zoals Spanje, Italië, Nederland en Polen noteerden echter een lager niveau. In Roemenië, Griekenland en Duitsland daarentegen nam de activiteit toe. Onshore windenergie is met 15 % gedaald ten opzichte van de eerste helft van 2023, maar dat ligt in lijn met de gemiddelde halfjaarlijkse investeringen sinds 2020.
De Europese energieprijzen zijn dit jaar een recordaantal uren onder nul gedaald. Dat is gunstig voor consumenten, maar vormt een bedreiging voor de levensvatbaarheid op lange termijn van hernieuwbare energieprojecten in heel Europa. In een recent rapport over het concurrentievermogen van de EU roept Mario Draghi, voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank, op tot meer investeringen in energieopslag en netinfrastructuur om de groei van hernieuwbare energie te ondersteunen.
Ontwikkelingen binnen de portefeuille
De beleggingen in batterijopslag en fund-to-fund investeringen lieten winsten zien, terwijl wind- en zonneprojecten een iets lagere waardering hadden door een neerwaartse bijstelling van de energieprijzen in Europa. Dit is echter nog steeds een correctie op de historisch hoge energieprijzen en globaal genomen bleef het rendement van de aandelenportefeuille stabiel.
In het derde kwartaal werd 3,4 miljoen euro uitbetaald. In juli waren er vervolgbetalingen aan een van de windmolenparken van Zircon in Ierland (1,6 miljoen euro schuld) en aan SET Ventures (146.000 euro eigen vermogen).
In augustus werd een lening van 1,6 miljoen euro uitbetaald aan Gridbeyond Storage om de bouw te financieren van een batterij-energieopslagsysteem in Ierland. De batterij kan maximaal 8,2 MW vermogen leveren en tot 8,3 MWh energie opslaan.
Opkomende markten
Marktontwikkelingen
In India focust de onlangs aangekondigde begroting van premier Modi op een koolstofarme toekomst. Ze wil met name de binnenlandse cleantech-productie bevorderen, de doelstellingen van het land rond hernieuwbare energie ondersteunen en bijgevolg een bijdrage leveren aan de wereldwijde transitie naar schone energie. Dit ondersteunt de belegging van Triodos IM in het Green Growth Equity Fund (GGEF), dat zich richt op de aanpak van klimaatverandering in India. Het GGEF, dat beheerd wordt door Eversource, investeert in verschillende belangrijke segmenten: hernieuwbare energie, energieopslag, e-mobiliteit, energie-efficiëntie en het behoud van hulpbronnen, waaronder water- en afvalbeheer.
Er vinden verschuivingen plaats bij de producenten van zonnepanelen in opkomende markten. Indiase bedrijven proberen de leemte op te vullen die ontstaan is doordat Chinese export werd uitgesloten van de snelgroeiende Amerikaanse zonne-energiesector, na de invoering van Amerikaanse importheffingen op Chinese bedrijven.
Ontwikkelingen binnen de portefeuille
Er werden geen nieuwe toezeggingen ondertekend, maar er is een sterke pijplijn met beleggingen in Chili, Kirgizië, Armenië, Bangladesh en Zambia in een breed scala aan beleggingsthema's, gaande van windenergie, waterkracht en zonne-energie tot energie-efficiëntie. De eerste uitbetalingen worden verwacht in het vierde kwartaal van 2024.