Wat is het verschil in uitkering tussen kapitalisatieaandelen (R-kap) en distributieaandelen (R-dis)?
R-kap
Er wordt geen dividend uitgekeerd. Alle winsten worden herbelegd in het compartiment.
R-dis
De dividenden worden jaarlijks uitbetaald op een rekening die u kiest.
Heeft deze informatie je geholpen ?
Elk beleggingsfonds heeft zijn specifieke risico's. Die vind je in de beschrijving voor elk fonds.
Hoe wordt risico-informatie weergegeven?
De risico- en opbrengstindicator is gebaseerd op de volatiliteit (= maatstaf voor de beweeglijkheid van de koers) van het fonds op een schaal van 1 (laag risico) tot 7 ( hoog risico), waarbij gebruik gemaakt wordt van de weekopbrengsten van het compartiment van de laatste vijf jaar. Deze indicator is een norm gebaseerd op de Europese richtlijn om dezelfde types van beleggingsfondsen te kunnen vergelijken.
Historische cijfers, zoals gebruikt voor het berekenen van deze indicator, zijn geen betrouwbare weergave van het toekomstig risicoprofiel. De risico- en opbrengstcategorie van elk compartiment staat niet vast en kan na verloop van tijd veranderen.
Aandelenfondsen zijn over het algemeen volatieler dan obligatiefondsen. Aandelenfondsen met een focus op kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen zijn over het algemeen volatieler, omdat prijsschommelingen van aandelen binnen deze categorie een grotere impact hebben op de waarde van het fonds.
De laagste categorie betekent niet dat de belegging risicovrij is.
Welke zijn de specifieke risico's?
Elk beleggingsfonds is onderhevig aan een of meerdere specifieke risico's. De meest relevante risico's voor een belegger zijn de volgende:
Valutarisico: dat risico ontstaat doordat beleggingen door een fonds zowel in euro als in vreemde valuta gedaan kunnen worden. In principe dekt het fonds het valutarisico van die beleggingen niet af.
Marktrisico: dat wil zeggen dat het risico wordt veroorzaakt door veranderingen in de waarde van de beleggingen van het fonds. Het fonds beperkt dat risico door middel van een zorgvuldige selectie en spreiding van beleggingen.
Renterisico: de waarde van de beleggingen in obligaties die door een fonds zijn gedaan, kan variëren in omgekeerde richting van de veranderingen in de rentestand. Het fonds verzacht dat risico door middel van een zorgvuldige selectie en spreiding van beleggingen.
Het volledig overzicht van alle risico's van elk fonds tref je in het hoofdstuk Risicofactoren in het prospectus aan.
Heeft deze informatie je geholpen ?
Dat hangt af van hoe en wanneer je het verkooporder doorgeeft.
We ontvangen je verkooporder op dag D (bankwerkdag) via de Triodos Mobile Banking app of via Internet Banking:
vóór 11.30 u.: dan gebeurt de verkoop op dag D zelf
na 11.30 u.: dan gebeurt de verkoop op dag D+1
We ontvangen je verkooporder op dag D (bankwerkdag) met de post of via secure message in Internet Banking:
vóór 12 u.: dan gebeurt de verkoop op dag D+1
na 12 u.: dan gebeurt de verkoop op dag D+2
Op de bankwerkdag na de verkoop wordt de NIW (netto-inventariswaarde) berekend aan de hand van de beurskoers van de beleggingen van de vorige dag en krijg je een bevestiging van de uitvoering, via Internet Banking en/of per post, afhankelijk van je keuze.
Drie bankwerkdagen na de verkoop is je order afgehandeld en wordt het bedrag van de verkoop op je rekening gestort.
Heeft deze informatie je geholpen ?
Dat hangt af van hoe en wanneer je het aankooporder doorgeeft.
We ontvangen je aankooporder op dag D (bankwerkdag) via de Triodos Mobile Banking app of via Internet Banking:
vóór 11.30 u: dan gebeurt de aankoop op dag D zelf
na 11.30 u: dan gebeurt de aankoop op dag D+1
We ontvangen je aankooporder op dag D (bankwerkdag) met de post of via secure message in Internet Banking:
vóór 12 u: dan gebeurt de aankoop op dag D+1
na 12 u: dan gebeurt de aankoop op dag D+2
Op de bankwerkdag na de aankoop wordt de NIW (netto-inventariswaarde) berekend aan de hand van de beurskoers van de beleggingen van de vorige dag en krijg je een bevestiging van de uitvoering, via Internet Banking en/of per post, afhankelijk van je keuze.
Drie bankwerkdagen na de aankoop is je order afgehandeld en wordt het bedrag van de aankoop van je rekening gehaald.
Heeft deze informatie je geholpen ?
De kostenbinnen het fonds van een compartiment bestaan uit de lopende kosten zoals weergegeven in het essentiële informatiedocument voor het beleggingsfonds en de transactiekosten.
De lopende kosten van een compartiment bestaan uit:
een jaarlijkse beheersvergoeding aan de beheersmaatschappij (Triodos Investment Management). Die beheersvergoeding wordt gebruikt om de kosten en vergoedingen van het compartiment voor de beheersmaatschappij, de vermogensbeheerder en de distributeur te betalen. De vergoeding aan de distributeur wordt retrocessie genoemd.
een jaarlijkse service fee die gebruikt wordt om alle kosten en vergoedingen van het compartiment te dekken en onder andere de vergoedingen aan de Bewaarder, de Betaalagent, de Registerhouder en de Administratief Agent te betalen.
taksen te betalen door de compartimenten in relatie met het feit dat het een beleggingsmaatschappij is.
Het percentage vermeld in de tabel op de overzichtspagina per compartiment is een raming van de kosten. Die kosten zijn verwerkt in de koers van de beleggingsfondsen en worden niet apart in rekening gebracht.
De retrocessie is ten gunste van Triodos Bank voor de dienstverlening als distributeur van het fonds en wordt betaald uit de lopende kosten.
Heeft deze informatie je geholpen ?
Elk kwartaal krijg je een overzicht van je beleggingen.
Je kan de status van je beleggingen ook online consulteren via Internet Banking of de app
Op de effectenrekening kan je de details van je portefeuille raadplegen.
Heeft deze informatie je geholpen ?
Je vertrouwt aan Triodos Investment Management de opdracht toe om in dialoog te gaan met de bedrijven en hun ecologische en sociale beleid te beïnvloeden.
Triodos Investment Management voert een dialoog tijdens het selectieproces. Vervolgens krijgen al de onderzochte bedrijven de conclusies van de analyse en informatie over de domeinen waarin ze hun duurzaamheidsprestaties nog kunnen verbeteren.
Als beheerder van de Triodos-fondsen maakt Triodos Investment Management gebruik van het stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen. Daarvoor wordt een stemmingspolitiek bepaald. Als bepaalde standpunten ingaan tegen die van het bedrijf, dan krijgt het bedrijf een verklaring daarover.
Dat beleid leidt dikwijls tot een zichtbare verbetering van de werkwijze van de bedrijven.
Heeft deze informatie je geholpen ?
De selectie van de effecten waarin de Triodos-fondsen en duurzaam vermogensbeheer investeren, gebeurt aan de hand van bijzonder strenge criteria. Het onderzoeksteam van Triodos Investment Management voert die duurzaamheidsanalyse uit. Zij bestuderen de duurzame prestaties van een groot aantal ondernemingen wereldwijd en stellen op basis hiervan het beleggingsuniversum samen. Dat is een lijst van beursgenoteerde bedrijven die aan de Triodos-criteria voldoen.
De instapvergoeding bedraagt 1%. Er is geen vergoeding bij verkoop of compartimentswijziging.
Er is een beurstaks bij verkoop van kapitalisatieaandelen van 1,32% met een maximum van 4.000 EUR per transactie (onder voorbehoud van wijzigingen). Die beurstaks geldt dus ook bij compartimentswijziging waarbij uit kapitalisatieaandelen word gestapt.
Er is een roerende voorheffing van 30% op de meerwaarden bij de verkoop van aandelen van Triodos Euro Bond Impact Fund, Triodos Impact Mixed Fund - Neutral, Triodos Impact Mixed Fund - Defensive en Triodos Impact Mixed Fund - Offensive (op het obligatiegedeelte van de portefeuille).
Heeft deze informatie je geholpen ?
Om het risico van een obligatie te kunnen weergeven wordt gebruik gemaakt van ratings. Een rating geeft een aanwijzing van hoe kredietwaardig een bedrijf, instelling of overheid is. Ratings worden toegewezen door ratingbureau’s.
De 3 bekendste bedrijven die dergelijke ratings verkopen zijn Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch. Zij beoordelen in welke mate een emittent van obligaties zijn verplichtingen om het geleend geld terug te betalen kan naleven.
De rating zelf wordt uitgedrukt via een combinatie van letters en cijfers. De hoogste rating is de befaamde AAA. Als een ratingbureau die AAA toekent aan een bedrijf of overheid, dan is het er bijna 100 procent zeker van dat die emittent alle betalingsverplichtingen zal naleven. AAA staat dus voor uitzonderlijke kwaliteit. Verder staat AA voor uitstekende kwaliteit, A voor goede kwaliteit en BBB voor aanvaardbare kwaliteit.
Heeft deze informatie je geholpen ?
De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) is een verordening van de Europese Unie die bedoeld is om risico’s en kansen op het gebied van duurzaamheid inzichtelijker te maken bij het maken van beleggingsbeslissingen. Hierdoor wordt het makkelijker om de duurzaamheid van verschillende beleggingsproducten te vergelijken.
Deze verordening is van toepassing op financiële instellingen. Financiële instellingen moeten zelf hun beleggingsproducten beoordelen en indelen bij een van de artikelen die in de SFDR worden gedefinieerd.
De SFDR maakt onderscheid tussen producten volgens de volgende artikels:
Artikel 6: Producten die alleen rekening houden met duurzaamheidsrisico's. Er wordt geen rekening gehouden met de positieve of negatieve impact van de beleggingen bij het samenstellen van dit product.
Artikel 8: Producten die rekening houden met duurzaamheidsrisico's en daarnaast ook met Environmental Social and Governance (ESG)-factoren.
Artikel 9: Producten die duurzaamheid nastreven. De beleggingen in deze producten brengen geen aanzienlijke schade toe aan het milieu of de samenleving. Bedrijven, projecten of overheden waarin wordt belegd, volgen de praktijken voor goed bestuur (good governance).
Alle Triodos-beleggingsfondsen, de Triodos Impact Portfolio en het vermogensbeheer zijn geclassificeerd als beleggingen van het type ‘artikel 9’.
De SFDR is onderdeel van een breder hervormingspakket van de Europese Unie om duurzame economische activiteiten te bevorderen.
De Taxonomie is het woordenboek van de Europese Unie over duurzame economische activiteiten. De Taxonomie beschrijft welke beleggingen als ‘groen’ mogen worden aangemerkt. Het doel van de Taxonomie is om de transparantie over duurzame beleggingen te bevorderen, greenwashing tegen te gaan, maar ook om het investeren in de duurzame economie te stimuleren.
In de Taxonomie worden zes milieudoelstellingen genoemd:
Mitigatie van klimaatverandering
Aanpassing aan klimaatverandering
Duurzaam gebruik en bescherming van water en maritieme hulpbronnen
Transitie naar een circulaire economie
Preventie en bestrijding van vervuiling
Bescherming en herstel van biodiversiteit en ecosystemen
De Taxonomie wordt in fasen geïmplementeerd.
Heeft deze informatie je geholpen ?
Een transfert van beleggingsfondsen (*) van Triodos Bank bewaard onder een effectendossier bij Triodos Bank België naar een andere lokale Triodos Bank is mogelijk in zoverre ze dezelfde fondsen daar verkopen (niet alle landen waar Triodos actief is hebben dezelfde fondsen of klasse van fondsen in hun gamma). Deze overdracht is kosteloos.
De beleggingsfondsen kunnen ook overgedragen worden (*) naar een effectenrekening bij om het even welke andere bank (binnenlands of buitenlands) Indien dit gebeurt, rekenen we 25 euro transferkosten per lijn, onafhankelijk van het aantal te transfereren deelbewijzen.
Waar van toepassing zal de roerende voorheffing op meerwaarden geheven worden.
Heeft deze informatie je geholpen ?
Zelf een verkoopopdracht ingeven
Download de Mobile Banking app op je smartphone en geef jouw verkoopopdracht zelf in
Ontdek alle mogelijkheden van onze app: zoek 'Triodos Bank BE' in de App Store of op Google Play en download hem snel.
Heb je geen smartphone?
Je kan dan een verkoopopdracht invullen.
Geef het aantal deelbewijzen aan voor het compartiment dat je wil verkopen en stuur het formulier ondertekend terug:
gescand via een beveiligd bericht in Internet Banking
per post naar Triodos Bank - Middle Office Retail Banking - Boudewijnlaan 31/5 - 1000 Brussel.
Heb je vragen? Onze medewerkers geven graag een persoonlijk en helder antwoord, via [email protected] of 02 548 28 00 (van 09.00 tot 13.00).