De vraag in de titel hierboven kreeg ik voorgelegd toen ik onlangs deelnam aan een panelgesprek tijdens het Festival van de Gelijkheid in Gent. 

Een terechte vraag in tijden als deze, waarin het lijkt alsof velen de strijd tegen klimaatopwarming opgegeven hebben. Met afschuw zien we hoe oorlogen en geweld zich uitbreiden, vele slachtoffers maken, waaronder de allerzwaksten en kinderen, en onnoemelijk leed veroorzaken. De natuur blijft kreunen onder onze onverzadigbare drang naar grondstoffen en spullen.  

Nu, dat die vraag gesteld wordt, is op zich voor mij al een teken van hoop. Want de vraag komt voort uit het zoeken naar nieuwe manieren om actie te nemen, om deze wereld een beetje mooier en duurzamer te maken.  

En waar haal ik verder mijn hoop vandaan? Ik heb het voorrecht om regelmatig ondernemers te ontmoeten die waardengedreven organisaties leiden. Hen ondersteunen in hun groei, door middel van kredieten of advies, en ze zien slagen in hun opzet, is voor mij een grote bron van hoop. 

Ook onze spaarders en investeerders geven mij hoop. Zij kiezen bewust voor Triodos Bank omdat ze willen dat hun geld een positieve impact heeft. En die impact is groter dan je zou denken. Dankzij de CO2-calculator van de Agence Wallonne de l’Air et du Climat (AWAC), weten we dat door 1.000 euro bij een duurzame bank te sparen, je per jaar ongeveer 800 kg minder CO2 uitstoot – evenveel als wanneer iemand naar een plantaardig dieet overschakelt! 

Onze klanten, en met uitbreiding onze medewerkers en alle belanghebbenden, zijn voor mij dus al jaren een onuitputtelijke bron van hoop. Dit geeft me de energie om elke dag Triodos Bank een iets mooiere, betere, meer zinvolle bank te maken. 

Jou wens ik hetzelfde: een 2025 vol hoop die je haalt uit de acties die je onderneemt. Zo maken we samen werk van een betere, duurzamere toekomst voor onszelf en alle toekomstige generaties. 

Vriendelijke groet,  

Thomas Van Craen 
Directeur Triodos Bank 

 

Benieuwd naar de impact die we vorig jaar samen maakten? Bekijk dan dit filmpje: