“De presidentsrace tussen Trump en Harris bleek een stuk minder spannend dan gedacht. Trump won zelfs de zogeheten popular vote van Harris, wat betekent dat hij ook in absolute zin de meeste stemmen kreeg. Dat is zeldzaam voor een Republikeinse kandidaat. 

Hier komt bij dat de Republikeinen ook de controle over de Senaat heroverden én hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behouden. Met andere woorden: Trump zal zijn beleidsagenda de aankomende jaren gemakkelijker kunnen doorvoeren. We moeten ons daarom schrap zetten voor een nieuwe poging van zijn kant om de fossiele economie nieuw leven in te blazen. Maar, zoals ook de vorige termijn van Trump bewees: de duurzame transitie in de wereld is en blijft onvermijdelijk. 

Slecht nieuws voor natuur en klimaat 

Joeri de Wilde, econoom bij Triodos Bank.
Joeri de Wilde, econoom bij Triodos Bank.

Als Trump begin volgend jaar weer aan de macht is, welke maatregelen op het gebied van klimaatverandering kunnen we dan van hem verwachten? Ten eerste kan hij er zomaar voor kiezen om de Verenigde Staten (wederom) terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs. Dit ondermijnt de klimaatdoelen die internationaal zijn gesteld. Ten tweede zet hij waarschijnlijk weer in op meer winning van fossiele energie. Daarnaast kan hij proberen om bestaande klimaatwetgeving in de VS af te schaffen. Een belangrijk voorbeeld daarvan is Inflation Reduction Act, een stimuleringspakket voor de verduurzaming van de Amerikaanse economie die door Joe Biden werd ingesteld. Op de korte termijn zullen aandelen in hernieuwbare energie dan ook lijden onder de winst van Trump, terwijl aandelen in fossiele brandstoffen juist in waarde kunnen toenemen. 

Weinig positiefs te melden dus voor natuur en klimaat. Tegelijkertijd is het zeer onwaarschijnlijk dat de wereldwijde duurzame transitie tot stilstand komt door de winst van Trump. Sinds zijn vorige termijn is het momentum van groen beleid alleen maar versneld. Kijk bijvoorbeeld naar de Green Deal van de Europese Unie, de ambitie van China om CO2-neutraal te worden en de toenemende interesse van beleggers in ESG-criteria. 

De duurzame transitie gaat door 

Als de Verenigde Staten willen concurreren met de rest van de wereld, zullen die tot op zekere hoogte moeten doorgaan met verduurzamen. Ook de inspanningen van Amerikaanse bedrijven en financiële instellingen op dit gebied vallen niet stil. Zij moeten immers voldoen aan de duurzaamheidseisen van klanten en investeerders, de overwinning van Trump verandert daar niets aan. Met andere woorden: de duurzame transitie zal doorgaan, ondanks deze tegenslag.