1. Waarom is fossielvrije energie belangrijk?  

‘Fossielvrij’ betekent zonder fossiele brandstoffen, zoals olie, steenkool en gas. Zo zijn zon-, wind- en waterkracht zijn hernieuwbare energiebronnen en daarmee fossielvrij.  

Fossiele brandstoffen zijn de belangrijkste oorzaak van de klimaatcrisis. Volgens het laatste IPCC-rapport zijn kolen, olie en gas verantwoordelijk voor 86 % van alle CO2-uitstoot in de voorbije tien jaar. Hoe langer we wachten om actie tegen klimaatverandering te ondernemen, hoe groter de gevolgen en hoe meer het zal kosten. Dus moet er onmiddellijk worden ingegrepen. Triodos Bank staat achter het Akkoord van Parijs en het Klimaatpact van Glasgow om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 °C. 

2. Wat is fossielvrij sparen bij Triodos Bank? 

Spaargeld staat niet stil te staan op je spaarrekening. Verre van zelfs. Banken gebruiken het spaargeld van hun klanten om leningen te verstrekken aan bedrijven en hypotheken aan mensen die een huis kopen. In ruil daarvoor krijg jij als spaarder rente voor je spaargeld

Bij Triodos Bank lenen we het spaargeld van onze klanten niet zomaar uit. We onderzoeken bedrijven en projecten nauwkeurig en bekijken hun impact op sociaal, cultureel en ecologisch gebied. Bedrijven moeten niet alleen voldoen aan onze voorwaarden voor een zakelijke lening, maar ook aan onze minimumeisen, de activiteiten die we uitsluiten van financiering. We financieren nooit direct de productie en distributie van olie, gas en steenkool. Zo is en blijft je spaargeld fossielvrij. 

3. Hoe stimuleert Triodos Bank een fossielvrije economie? 

Triodos Bank staat bovenaan de ranglijst van meeste deals voor schone energie door een bank gesloten, zo berekende Clean Energy Pipeline. We financieren onder meer windenergie op land, batterijopslag, duurzame warmteprojecten en energiecoöperaties. 

Zakelijke klanten naar fossielvrij 

Hoewel we ons alleen op fossielvrije energie richten, betekent dit niet dat wij en al onze zakelijke klanten fossielvrij zijn. Denk aan een woonzorgcentrum dat van ons een lening krijgt voor een renovatie. Dat is geen fossiel bedrijf, maar ze verwarmen misschien nog wel op gas, of hebben bedrijfsvoertuigen die op fossiele brandstof werken. 

Aan de organisaties die we financieren, vragen we hoe ze van plan zijn om hun CO2-uitstoot te verminderen en over te schakelen naar CO2-arme technologieën. Zo ondersteunen we de energietransitie. Ook kijken we samen met de ondernemers naar de mogelijkheden om te verduurzamen en hun positieve impact te vergroten.  

Ook particulieren helpen we om bij te dragen aan de energietransitie, meer bepaald door de hypotheekrente te koppelen aan het energielabel van hun huis. Hoe energiezuiniger het huis dat je koopt, hoe lager de rente.  

De bankensector vergroenen  

Ook stimuleert Triodos Bank de financiële sector om duurzamer te worden. Zo richtten we mee het Partnership for Carbon Accounting Financials, dat financiële instellingen aanzet om hun uitstoot in kaart te brengen, en maken we deel uit van het bedrijvennetwerk Belgian Alliance for Climate Action. Verder spelen we een voortrekkersrol door ernaar te streven onze CO2-uitstoot tegen 2035 naar netto-nul te brengen, samen met onze zakelijke klanten.  

4. Is Triodos Bank fossielvrij? 

Nee, een fossielvrije organisatie is praktisch nog onmogelijk. Zo zijn er medewerkers die soms moeten vliegen voor hun werk en is het transport van onze leveranciers nog niet 100 % fossielvrij. We doen er wel alles aan om als bank zo fossielvrij mogelijk te zijn.  

Fossielvrije verplaatsingen 
We moedigen verplaatsing per fiets aan met bedrijfsfietsen en een fietsvergoeding. Woon-werkverkeer met het openbaar vervoer is volledig gratis. Uiteraard proberen we zo min mogelijk te vliegen voor ons werk. Voor zakelijke vluchten hanteren we de 700-kilometergrens. Daaronder worden medewerkers geacht een ander vervoermiddel dan het vliegtuig te nemen. 

CO2-uitstoot vermijden en opslaan 
Samen met onze klanten maakten we in 2023 positieve impact door: 

  • 996 kiloton CO2-uitstoot te vermijden door duurzame energieprojecten te financieren. 
  • 19 kiloton CO2 op te slaan door natuurbehoud en duurzame bosbouw te financieren, wat overeenkomt met 714.000 volwassen bomen. 
  • projecten te financieren die 10.300 megawatt aan groene stroom opwekken, evenveel als wat 4 miljoen huishoudens een jaar lang aan elektriciteit gebruiken.

5. Wat kan ik zelf doen om fossielvrijer te leven? 

Tot slot zijn er verschillende stappen die je zelf kunt ondernemen om je CO2-uitstoot te verminderen. Besparen is een logische eerste stap, want fossiele brandstof die je niet gebruikt, hoeft ook niet geproduceerd te worden.  

Nog meer impact maak je door je aan te sluiten bij een beweging die groter is dan jijzelf, en die ook op het beleid kan wegen, zoals de vereniging voor een Fossil Fuel Treaty, die het CO2-probleem bij de bron wil aanpakken door fossiele brandstoffen uit te faseren.