Heb jij bijzondere plannen voor de zomer? Die vraag legden we voor aan de organisaties die klant zijn bij ons, stuk voor stuk bedrijven en projecten die zich elk op hun manier inzetten voor een betere wereld. Het resultaat: 26 zalige zomerse belevenissen vol natuur, cultuur en ontmoetingen.
Cultuur voor groot en klein
1. Het reizend theatergezelschap Nicole et Martin trekt al 25 jaar de wereld rond en komt nu voor het eerst naar België. Met hun sprookjesvoorstellingen met zang, dans, acrobatie betoveren ze jong en oud. Op 7 en 8 juni vind je hen op het terrein van Vrije school Michaëli in Aalst.
2. Als je houdt van dichters zoals Rimbaud, Michaux of Prévert dan kun je rekenen op Le Théâtre des poètes om ze aan huis of in je tuin te leveren. Ze brengen een voorstelling vol humor en emotie, op maat van kinderen. De opbrengst gaat naar een van hun andere activiteiten: jongeren warm maken voor literatuur.
3. Een onverdunde cultuurcocktail vol straattheater, comedy, concerten en andere spektakels voor groot en klein: dat is Festival Mozaik. Van 13 tot 16 juni in L’Os à Moelle in Schaarbeek.
Maken en smaken
4. Tijdens de introductieles Kennismaken met letterzetten bij Atelier T leer je tekst zetten en drukken zoals vroeger: met een uitgebreide verzameling loden en houten letters en met drukpersen. Op 1 en 2 juni in Herent, bij Leuven.
5. Bij Herboristerie St. Adalbert in Luik kun je deze zomer 10 lesmodules volgen over eetbare en geneeskrachtige planten die je al wandelend oogst.
6. Mandenvlechten, smeden en bronsgieten zijn enkele van de ambachten waarvan je kunt proeven tijdens de workshops van IJzer en Vuur, in het natuurrijke Vloesberg/Flobecq, vlak op de taalgrens. In het contact met dit levend erfgoed ervaar je hoeveel rijkdom en wijsheid erachter schuilt. Uit je hoofd, in je handen!
Lichaam en geest
7. Sta je graag bewust in het leven en zet je graag je gedachten op papier? Tijdens de workshops Helend schrijven bij Eveline Coppin ga je “in gesprek met je eigen ziel”, zoals een deelnemer het verwoordt. Dat kan via mailtrajecten in je veilige cocon thuis of samen met anderen in één- of meerdaagse workshops, op 1 en 2 juni in Drongen, op 21 juni in Gent en van 22 tot 26 juli in Cugnon.
8. In het Anderlechtse Astridpark ben je op vier vrijdagavonden in juli en augustus welkom bij Le Tao au Parc, waar je oosterse meditatietechnieken zoals chi gong leert kennen. Gratis toegankelijk, iedereen is welkom.
9. Mediteren met pijl en boog? Ja, dat kan. Op zaterdag 20 juli kun je in de Japanse tuin in Hasselt deelnemen aan een initiatie in kyudo, het traditionele Japanse boogschieten. De Japanse boog werd in de oudheid al gebruikt aan het keizerlijk hof bij hofspelen van de adel, en bij religieuze rituelen. Vandaag is kyudo een gevechtskunst die met pijl en boog de persoonlijkheid en het karakter van de schutter ontwikkelt, gericht op schoonheid, waarheid en deugd.
10. Bij Asharum Amonines, in de Ardennen, is alles erop gericht om je terug te trekken uit de prikkels en eisen van alledag en op zoek te gaan naar zingeving. De cursus Ontdek het mediteren, van 25 tot 28 juli, is er voor iedereen vanaf 23 jaar die wil kennis maken met meditatie of ter ondersteuning van de eigen beoefening.
11. En bij Agape Belgium kun je van 15 tot 18 augustus naar de Summer School over Authentic Movement. Met die lichaamsgerichte discipline leer je een houding van zelfzorg aan, zodat je op een compassievolle manier betrokken bent op jezelf, de ander en je omgeving.
12. Na drie maanden sluiting heropent de Steiner-bibliotheek op dinsdag 27 augustus in Antwerpen op haar nieuwe locatie: Diksmuidelaan 127 te Berchem. Ben je geïnteresseerd in Steiner-pedagogie, antroposofie en gerelateerde onderwerpen, dan is deze gespecialiseerde bibliotheek je bestemming.
Dichtbij en iets verder
13. Tijdens een geleide wandeling langs lokale en geëngageerde ondernemers in Brussel ontdek je naast prachtige plekken ook de verhalen achter de projecten. Ook over de lokale munt, de Zinne, kom je meer te weten, want deze organisatie richt de wandeling in, samen met de gidsen van Bazaar Trottoir.
14. In de zuidelijke Ardennen vind je Aux Sources De Lescheret, een camping met 50 ruime plaatsen en drie bronmeertjes om in te zwemmen en te spelen. Dankzij het duurzame beheer is het ook een plek met veel biodiversiteit. Zo zijn er maar liefst 75 vogelsoorten te spotten in de houtwallen van snoeihout. Het terrein is dan ook gecertificeerd als onderdeel van het natuurnetwerk van de Waalse natuurbeschermingsorganisatie Natagora.
15. In het Waals-Brabantse dorp Villers-la-Ville, bekend van de abdij, kun je deze zomer logeren in een bijzonder kader: dat van het Domaine des Trois Tilleuls. De vierde generatie van bewoners verwelkomt sinds kort gasten op dit landgoed uit de dertiende eeuw.
16. Reisbureau Valies-Uniek organiseert reizen naar bestemmingen in Azië op maat van individuen en kleine groepen. Het reisbureau kiest voor nauwe samenwerking met lokale gidsen en ondersteunt enkele lokale sociale projecten. De CO2-voetafdruk van de vliegreizen compenseren ze in samenwerking met WeForest.
Voor kinderen en jongeren
17. Bij zorgboerderij la Ferme Nos Pilifs in het noorden van Brussel kunnen kinderen tussen 6 en 11 jaar van heel nabij kennismaken met waar ons eten vandaan komt. Tijdens een van de vijf zomerkampjes zorgen ze voor de dieren, ontdekken ze het ritme van de seizoenen en leren ze spelenderwijs over het milieu.
18. Tijdens de vakantiekampen van Creatief Schrijven vzw kunnen kinderen zich met pen, papier en allerlei knutselmateriaal uitleven. Ze bouwen samen aan een uitvinding die de wereld zal veranderen. Ze schrijven samen aan een virtueel verhaal en bouwen hun eigen schrijfrobots die ze loslaten op papier. Of ze maken samen een stripverhaal over de wondere wereld van de superhelden en de duistere schuilplaatsen van de schurken. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar, in Antwerpen.
19. Mode maken met tweedehandskleding, een game of kortfilm creëren, een pop-uprestaurant starten … het kan allemaal tijdens de themakampen van Junior Argonauts, voor kinderen vanaf 9 jaar, van Antwerpen tot Cadzand.
20. Dag Panda is de eerste echte online plek gemaakt voor en door jongeren met een beperking. Je kan er filmpjes bekijken wanneer en waar je maar wilt, zonder je te verplaatsen. Ideaal om de zomervakantie te overbruggen.
Mondiaal feesten
21. Je hoeft geen hardcore katholiek te zijn om met A.B.C. Jeunes naar Lourdes te gaan. De organisatie verwelkomt vrijwilligers tussen 16 en 25 jaar die zin hebben om tijdens de reis iemand met een zorgbehoefte te begeleiden. Ter plaatse krijg je vorming en een pak levenservaring. Armelle: “Maakt niet of het een oudere persoon is of iemand met een handicap, we kunnen van iedereen iets leren. En soms is het over onszelf!”
22. Vrijwilligerswerk doen op een zomerfestival voor Tumbador vzw, dat is een win-win: deels werk je en deels woon je gratis veel optredens bij. En met de vergoeding die Tumbador van de festivalorganisator krijgt, steunt de vzw revalidatieprojecten voor jongeren in Peru en Guatemala.
23. Fleur je (tuin)tafel op met de handgemaakte kaarsen van Stichting Embrace vzw, die kansarme kinderen in Ethiopië een toekomstperspectief biedt in samenwerking met twee lokale organisaties.
24. Tijdens het gratis mondiaal festival Feest in 't Park op 29 juni in Brugge kun je naast feesten ook kennismaken met het werk van tal van solidaire organisaties, waaronder Music Home. Hun muziektherapeuten geven workshops aan kinderen en jongeren in asielcentra, zodat ze verbinding met zichzelf en anderen kunnen maken.
25. En op 26 juli kun je Cuba ontdekken in Gent: vzw Cubanismo houdt een animatie over solidariteit met het land in de Bibiliotheekstraat, pal in de Gentse Feesten.
26. Op 14 juli ben je welkom in Oostkamp voor Feest Mondiaal, met dans, eten en drinken en voor de kinderen een kindermodeshow en springkasteel. Op de standenmarkt vind je onder meer Cena vzw, die verschillende projecten in Afrikaanse en Aziatische landen steunt. Iedereen welkom!
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.