Afstemmen op producenten en op de natuur
Na een wereldreis die Szandra van Hongarije over de Verenigde Staten naar Zweden bracht, vestigde ze zich in het Waals-Brabantse Bousval. Na een burn-out begon ze haar manier van leven in vraag te stellen.
“Ik raakte geïnteresseerd in de transitie-initiatieven uit mijn streek”, vertelt ze. Zo is het idee gegroeid om maaltijdboxen aan huis te leveren, met alle nodige ingrediënten om seizoensgerechten te bereiden op basis van lokale bioproducten. En na een introductieweekend in ondernemerschap besloot Szandra de sprong te wagen.
“Er zaten maar negen maanden tussen mijn beslissing om een eigen bedrijf te starten en de eerste leveringen.” De keuze voor een coöperatie met sociaal oogmerk lag voor de hand. “We zijn er om niet-delokaliseerbare jobs te creëren, niet om dividenden uit te keren”, vat de ondernemer samen. We tellen vandaag vijf werknemers, onder wie een die zich herintegreert op de arbeidsmarkt.”
“Wat ons uniek maakt, is ten eerste dat we geen afval produceren”, benadrukt Szandra. “We werken met herbruikbare zakjes en bokalen, die we via omgekeerde logistiek terughalen. Maar onze klanten staan ook achter de kwaliteit van onze biologische seizoensproducten.” En in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is het niet duurder. Haar geheim? “We passen ons dagelijks aan de producenten en de natuur aan.”
Szandra ziet het elke dag: Little Green Box komt tegemoet aan een echte behoefte. “Veel mensen hebben geen tijd om boodschappen te doen of kunnen niet koken. Ze staan open voor begeleiding en inspiratie. Voor sommigen is het een overgangsfase waarin ze opnieuw zin krijgen om zelf te kokkerellen. We zijn er trots op dat we hen helpen een nieuwe manier van eten te ontwikkelen.” En die overgang ervaart ze niet als een bedreiging. “We blijven groeien. En ik ben er zeker van dat onze nieuwe formule van batch cooking (een methode uit de Verenigde Staten om in ‘bulk’ te koken), die we vanaf januari 2021 aanbieden, een succes zal worden.”
Gedeeld risico voor betrokken partners
Triodos Bank is de belangrijkste financiële partner van Little Green Box. “In die tijd was het een riskant project”, herinnert Alexia de Jonghe zich, Senior Relationship Manager bij Triodos, “Maar met haar concept voldeed Szandra aan drie van onze prioritaire assen voor voeding: een afvalvrije aanpak, biologische voeding en de bevordering van de korte keten. Toen kregen we zin om dat risico te nemen.” Een risico dat Triodos deelde met Crédal en Socamut.
“Zonder een van die drie spelers was het project niet van start gegaan”, onderstreept Szandra. “Samen met Triodos en Village Partenaire hebben we ook verschillende maanden aan het businessplan gesleuteld.” Alexia de Jonghe doet er nog een schepje bovenop: “Voor ons is het zeer geruststellend te weten dat ook andere spelers een project steunen en begeleiden. De toekomst is aan dit soort partnerschappen, daar ben ik van overtuigd.”
Little Green Box heeft de voorbije maanden zijn verkoop zien stijgen door een onvoorziene bondgenoot. “Dankzij COVID-19 hebben we een stap voorwaarts gezet”, geeft Szandra toe. Ze behoort tot de groep ondernemers die op innovatieve wijze inspelen op de uitdagingen die volop in de schijnwerpers kwamen tijdens de recente crisis. Een crisis die ons ertoe zou moeten aanzetten om meer lokale en flexibele productie- en consumptiemodellen te gebruiken. Op weg naar een Little Green Future?
Duurzame voeding
Wil jij met je beroepsactiviteiten in de voedingssector bijdragen aan een duurzamere samenleving?
Ben je op zoek naar een financiële partner die je specifieke behoeften door en door kent? Onze expertise staat ter beschikking van de hele duurzame voedselproductieketen.
Samen gaan we voor meer duurzame voeding
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.