Triodos Bank gelooft dat we met de huidige landbouwgronden en productie de hele wereld kunnen voeden. Maar iedereen in de waardeketen, van producenten en verwerkers tot distributeurs, retailers en consumenten, moet zijn steentje bijdragen aan een duurzamer systeem.

Zo’n 800 miljoen mensen lijden nog altijd aan een chronisch voedseltekort, terwijl 1,9 miljard mensen met overgewicht of obesitas kampen.

 

Boeren zouden bijvoorbeeld beter landbouwmethoden toepassen die een gezonde bodem in de hand werken, zo min mogelijk water verbruiken en de vervuiling tegengaan. We willen synthetische pesticiden, synthetische meststoffen en antibiotica voor vee zoveel mogelijk beperken, ten voordele van planten- of diersoorten die aan de lokale omstandigheden zijn aangepast. De genetische modificatie van gewassen en zaden is, volgens ons, niet nodig noch onschuldig.

Consumenten en handelaars zijn in staat om dingen te veranderen via hun aankopen, met bij voorbeeld, natuurlijke en biologische voeding of producten op basis van papier. Ze kunnen ook hun eetpatronen of aanbod wijzigen door meer vegetarische en veganistische voedingsmiddelen in plaats van dierlijke eiwitten op het menu te zetten.

Evenwichtige ecosystemen

Basis voor een sterke voedselproductie

De moderne landbouwsystemen die nu dominant zijn in de westerse economieën, hebben ernstige negatieve gevolgen. Ze verarmen de bodem: meer dan 50 % van de akkers in de wereld is minder vruchtbaar. Het verlies aan biodiversiteit is een enorm probleem. Zo blijkt uit een Duits onderzoek dat het aantal vliegende insecten in de voorbije drie decennia is gedaald met 75 %. De watervoorraden raken uitgeput, waarbij de landbouw goed is voor 70 % van het wereldwijde verbruik van zoetwater. En de landbouw stoot veel broeikasgassen  uit: 20 tot 30 % van de wereldwijde uitstoot. De moderne landbouwsystemen hangen immers sterk af van synthetische inputs, diversifiëren weinig, produceren voor de wereldmarkt en voor het voederen van vee. Ze bedreigen de ecosystemen waarvan ze afhankelijk zijn.

In welke bedrijven investeren?

Triodos Investment Management (Triodos IM) selecteert bedrijven die vooroplopen in de transitie naar een duurzaam landbouwsysteem. Bijvoorbeeld door hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen, grond terug te geven aan de natuur, inspanningen te leveren om de bodem gezonder te maken, ontbossing te voorkomen, en de biodiversiteitte vergroten.

Worden ook geselecteerd: bedrijven die pioniers zijn in de transitie naar duurzamere en plantaardige eiwitopties, en bedrijven die gezonde voedingsmiddelen verkopen of zich inspannen om de gezondheid en de voedingswaarde van producten
te verbeteren.

Wanneer ze bedrijven selecteren, houden de Triodos IM-medewerkers ook rekening met sociale kwesties zoals landroof en de schending van de rechten van arbeiders.

Daarnaast kan Triodos IM investeren in bedrijven die zich inzetten om de landbouw op een duurzame manier efficiënter te maken via technologieën zoals slimme irrigatie, slim transport en technologieën die voedselafval verminderen. Bedrijven komen ook in aanmerking als ze duurzame oplossingen bieden om voedselafval te verminderen.

Decennialang was het voornaamste doel van onze voedselsystemen om zoveel mogelijk voedsel tegen de laagst mogelijke prijs te produceren. Maar de negatieve gevolgen van die benadering op de bodem, de lucht, het water en de biodiversiteit werden meestal genegeerd.
Riëlla Hollander, Director Food & Agriculture, Triodos Investment Management

Bakkafrost

Bakkafrost werd in 1968 opgericht en is de belangrijkste zalmkwekerij op de Faeröer-eilanden (Denemarken). Via haar praktijken wil ze bewijzen dat je zalm op duurzame wijze kunt kweken. Haar activiteiten gaan van de productie van haar eigen visvoer tot de verkoop van afgewerkte producten (stukken zalm zonder vel noch graten). Sinds 2010 noteert Bakkafrost op de beurs.

Wat de watervoetafdruk betreft, vraagt de productie van een kilo zalm 1.400 liter water tegenover 15.400 liter voor een kilo rundsvlees of 6.000 liter voor een kilo varkensvlees. Ook de CO2-uitstoot ligt veel lager: 2,9 kg per geproduceerde kilo tegenover 30 kg voor rundsvlees.

Bakkafrost kweekt haar zalmen in hun natuurlijke omgeving, zonder chemische additieven of antibiotica. Ze spant zich in om haar werkwijze constant te verbeteren door onder andere stressfactoren te bestuderen bij de zalmen die in haar kwekerijen opgroeien. De onderneming heeft eveneens een traceerbaarheidsbeleid doorgevoerd via de certificering van Aquaculture Stewardship Council (ASC). Dat is het belangrijkste certificerings- en labelingsprogramma voor zeeproducten afkomstig uit verantwoorde aquacultuur.

Sprouts Farmers Market

De missie van dit bedrijf is om beter en gezonder voedsel te leveren tegen een betaalbare prijs. Deze Amerikaanse delicatessenketen verkoopt voornamelijk hoogstaand natuurlijk, biologisch, vers en lokaal voedsel, alsook meer winstgevende producten zoals vitamines, supplementen, bulk- en private-label-goederen. Het bedrijf biedt een ruime keuze aan verse producten, vooral fruit en groenten. Vlees is er vrij van hormonen en additieven, en is geproduceerd volgens strikte normen voor het dierenwelzijn. Sprouts Farmers informeert zijn klanten over hoe ze gevarieerd en gezond kunnen eten.

Bovendien verbetert het de milieuprestaties van zijn winkels, door bijvoorbeeld energiebesparende lichtsystemen en waterbesparende apparatuur te installeren. Sprouts Farmers biedt een ruime waaier aan bulkproducten om zijn afval en verpakkingen te verminderen. Sprouts wil vanaf 2020 afvalvrij zijn door bijvoorbeeld voedsel aan lokale voedselbanken te schenken en organisch materiaal naar lokale veeboerderijen en compost faciliteiten af te voeren.

We beleggen het geld dat u ons toevertrouwt enkel in ondernemingen die een positieve sociale en ecologische impact hebben.