Laura Emery is geboren in Antwerpen en groeide op omringd door sterke vrouwen. “Mijn grootmoeder heeft een rusthuis opgestart, samen met mijn moeder. Met ons gezin woonden we op de bovenste verdieping. Het rusthuis heeft een heel diverse groep medewerkers. Ik ondervond dus van jongs af dat welvaart en welzijn kunnen samengaan in de economie.”
Laura geeft deeltijds les aan de Vrije Universiteit Brussel en deeltijds doet ze er onderzoek voor haar doctoraat in sociologie. “De combinatie onderzoek en onderwijs vind ik fijn. Ik hou van teamwerk, en de vakondersteuning organiseren we met de hele vakgroep.” In haar vrije tijd speelt ze basket bij een club in Schaarbeek, de gemeente waar ze twee jaar geleden ging wonen met haar vriend.
Jongeren met talent
In haar onderzoek verdiept ze zich in de wereld van jongeren die een jaar doorbrengen in de onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers. “Die jongeren hebben superveel talent en potentieel, maar dat komt niet altijd naar boven. Een jaar is erg kort om Nederlands te leren, en om het schoolsysteem en hun nieuwe samenleving te leren kennen. Vaak hebben ze nog extra hulp nodig in het reguliere onderwijs, maar is er weinig ruimte voor ondersteuning waardoor alleen de sterksten kunnen volgen.” Met haar onderzoek hoopt ze scholen te helpen om jongeren beter te begeleiden naar de richting die het best bij hen past.
Zin om te ondernemen
Wanneer Laura over enkele jaren haar onderzoek afrondt, wil ze een sociale onderneming starten. “Het academische werk heeft mijn denken erg verruimd. Door structurele ongelijkheid te bestuderen, ga je anders in het leven staan. Ik heb zin om die kennis op een praktische manier toe te passen.”
De richting van haar onderneming moet nog verder vorm krijgen, maar “waar ik alleszins enthousiast van word, zijn ondernemingen zoals Supergoods, die duurzame verzorgingsproducten en kleding verkopen. Een merk dat mij vandaag kan vertellen door wie, onder welke omstandigheden en volgens welke principes hun product gemaakt is, heeft bij mij een grote stap voor. Ik ben ervan overtuigd dat consumenten een bepaalde macht hebben, en dat die macht toeneemt als meer mensen bewust kiezen en kopen.”
Inspirerende projecten
Vanuit die overtuiging koos ze voor beleggen via Triodos Bank. “Toen mijn broer een huis kocht, kreeg hij steun van onze ouders, en daarom hebben ze mij dezelfde som gegeven. Omdat mijn plannen nog moeten rijpen, besloot ik het geld in te zetten voor duurzame projecten die er nu al iets aan hebben.”
Op de website zag ze naast Supergoods andere projecten die ze kent en waar ze achter staat, zoals Recyclart in Anderlecht, dat opleidingen biedt aan laaggeschoolde werkzoekenden. “Dat zulke organisaties gesteund worden, geeft mij een goed gevoel bij de bank.” Dat geldt ook voor de ervaring van een vriend: “Toen hij een woning kocht in een cohousingproject, was Triodos meteen te vinden voor het project, en hij kreeg er een hypothecaire lening.”
Beleggende jongeren
Als het over duurzaam beleggen gaat, zijn er vandaag vele tinten groen op de markt. Vanwaar haar keuze? “Mijn ouders hebben hard voor dat geld gewerkt, dus ik wil er verantwoordelijk mee omspringen. Maar veel tijd kan ik er niet aan besteden. Daarom wilde ik een bank die alleen maar met duurzame projecten bezig is, en niet een bank die bijvoorbeeld maar voor 2 % duurzaam belegt. De intentie is heel anders bij een bank waar duurzaamheid de bestaansreden is, dan bij banken die aanvoelen dat daar vraag naar is. Bij Triodos ligt de lat hoog voor bedrijven om in de portefeuilles te worden opgenomen. En ze nemen er de tijd om je alles uit te leggen en je beleggingsprofiel op te maken. Die transparantie vind ik belangrijk.”
Ze is zich goed bewust van de risico’s van beleggen, vindt ze: “Je moet het inderdaad doen met geld dat je een hele tijd kan missen. Maar als dat het geval is, dan is Triodos wel een van de veiligere keuzes: je belegt zo in ondernemingen die nieuwe initiatieven nemen, en dus zorgen voor de oplossingen van morgen. Niet-duurzaam beleggen is voor mij niet meer van deze tijd. Als jongere wil je in de toekomst investeren.”
We beleggen het geld dat je ons toevertrouwt uitsluitend in ondernemingen die een positieve sociale en ecologische impact hebben.
Duurzaam beleggen?
Met Triodos Bank ga je verder
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.