De Palace te Brussel

Hoe de buurtcinema uit het straatbeeld verdween


De buurtcinema’s verdwenen niet van de ene dag op de andere. Tijdens de zogenaamde ‘Glorious Thirty’ (1945-1975), een periode van groeiende economische welvaart, ontstond er stilaan een dalende trend in het aantal bioscoopbezoeken. Mensen hadden meer financiële middelen en gingen hun vrije tijd ook op andere manieren besteden. Vele lokale bioscopen moesten de deuren sluiten, omdat ze niet langer rendabel waren1. Daarnaast werd ook de televisie, die eind jaren ‘50 van de vorige eeuw opkwam, steeds meer een bedreiging voor de bioscoop. En ook de opkomst van grotere cinemacomplexen zoals Kinepolis Group (sinds 1988) die beter bereikbaar waren met de wagen en ruimere parkings ter beschikking hadden (in een tijd waarin de auto steeds meer aan populariteit won) deden de kleinere buurtcinema’s geen goed.

De heropleving


Met de algemene nood aan meer duurzaamheid, kleinschaligheid en proximiteit lijken mensen de onafhankelijke buurtcinema te herontdekken. Kleinere zalen die goed te voet of per fiets bereikbaar zijn, trekken weer meer kijkers. Op het programma staan behalve blockbusters ook minder bekende films die niet zo veel publiciteit genieten. Deze kleinschaligheid is weer meer in trek bij ervaren en minder ervaren filmliefhebbers. Bovendien vestigen de bioscopen zich vaak in oudere gerenoveerde gebouwen in het centrum van de stad en bevatten ze behalve cinemazalen bijvoorbeeld ook een café, bar, ruimte om te werken online, vergaderen of evenementen in te organiseren. De buurtcinema lijkt hiermee zijn sociale rol weer meer en meer in te vullen. Bijgevolg krijgen jonge ondernemers en investeerders opnieuw meer interesse in buurtcinema’s.

Regenweer? Ontdek de verborgen cinema in jouw buurt

Triodos Bank is ervan overtuigd dat het zich vrij kunnen uitdrukken door kunst de hoeksteen van de duurzame samenleving vormt. Kunst en cultuur versterken het sociale weefsel en verbeteren zo de levenskwaliteit van de hele samenleving. Het is met deze overtuiging dat we de culturele sector ondersteunen. In België verleenden we kredieten aan onder meer verschillende lokale en onafhankelijke cinema’s.

 

> Palace : cinema en ontmoetingsplek in hartje Brussel

Palace , is een bioscoop sinds 1913. Maar je kan er veel meer doen dan naar de film gaan. Er is ruimte om iets te eten, te drinken, debatten te voeren, conferenties te houden en met elkaar van gedachten te wisselen. “Cinema Palace fungeert als een ontmoetingsplek voor de verschillende gemeenschappen in de multiculturele samenleving die Brussel is”, legt Olivier Rey van cinema Palace uit in het filmpje ‘Palace: huis van de zinnen’

Link naar een Youtube video

Link naar een Youtube video

Deze video wordt aangeboden door een externe partner Meer info

Als we alle gemeenschappen die in Brussel wonen kunnen samenbrengen, dan is onze missie geslaagd.
Olivier Rey

> Stadsbioscoop Lumière - De Republiek in Brugge

Stadscinema Lumière is gevestigd in de gebouwen van De Republiek,en pand uit 1580 in het historisch centrum van Brugge. De Republiek omvat de bioscoop, een ontmoetingscentrum en een café-brasserie. Het pand was altijd al een knooppunt in de stad, een ontmoetingsplaats voor iedereen. Jarenlang was hier het ‘Koncertgebouw’ gevestigd, alsook een marionettentheater, en nu dus een bioscoop. Dat maakt van De Republiek  niet alleen onroerend, maar ook cultureel en immaterieel erfgoed.

Stadscinema Lumière - De republiek
Stadscinema Lumière - De republiek

> Les Grignoux : 4 lokale cinema’s in Luik en Namen

 Les Grignoux is een culturele onderneming die meer dan 40 jaar bestaat en intussen verankerd is in de sociale economie. Les Grignoux omvat 8 bioscoopzalen (waaronder Le Sauvenière, Churchill en Le Parc), een café-galerie en een brasserie op drie verschillende locaties in Luik. Ook cinema Le Caméo (externe link) in Namen, dat 5 bioscoopzalen en een brasserie omvat, is onderdeel van Les Grignoux.

Les Grignoux
Les Grignoux

> De Studio in Antwerpse theaterbuurt

De Studio is een cultuurcentrum in de Antwerpse theaterbuurt dat ook een kleine en een iets grotere cinemazaal bevat. Het filmprogramma wordt opgesteld in samenwerking met het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen (MuHKA). Tussen 1970 en 2002 werd de bekende theaterschoolschool Herman Teirlinck ondergebracht in het pand. Sinds 2011 wordt De Studio uitgebaat door kunstencentrum Villanella.

(In 2017 publiceerde HLN.be een lijst met 31 lokale cinemazalen in Vlaanderen en Brussel)

1bron: Forbes

Ontdek de helden van de verandering

Triodos Bank financiert ondernemingen en projecten die bijdragen aan positieve veranderingen op sociaal, cultureel en ecologisch vlak. Ook bij u in de buurt, in België en overal ter wereld.