Cohousing is een vorm van wonen waarbij een groep mensen een eigen privéwoning hebben, en daarnaast een aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen delen. Deze woonvorm biedt heel wat voordelen, maar is nog niet bij iedereen gekend. Het concept ‘cohousing’ ontstond in de jaren 1970 in Scandinavië. Het duurde niet lang of cohousing kwam naar onze noorderburen overgewaaid. Nederlanders spreken over ‘centraal wonen’. Ook bij ons hoor je steeds meer over cohousingprojecten. Want samenwonen, je voetafdruk verkleinen en je sociaal netwerk verruimen is meer dan ooit aan de orde.
Nieuwe woonvormen in de lift
De tijd waarin iedereen zijn eigen lap grond kon kopen met zijn eigen huis en grote tuin eraan, ligt achter ons. We moeten nieuwe woonvormen verkennen en stimuleren. De bevolking groeit en de nood aan woningen is groot, zeker in steden. De vergrijzing is een andere factor, net zoals de veranderende gezinssamenstelling: naast tweeoudergezinnen zijn er de nieuw-samengestelde gezinnen, eenoudergezinnen en een toenemend aantal singles zonder kinderen. Cohousing kan een oplossing zijn maar is nog niet bekend bij het grote publiek.
“Deze nieuwe woonbehoefte heeft overtuigde aanhangers, zoals blijkt uit vele projecten en de feedback die we krijgen van onze klanten”, zegt Olivier De Craene, Relationship Manager Woonkredieten bij Triodos Bank, die veel ervaring heeft met cohousingprojecten. "De meeste banken zijn nog niet zover en schrikken terug als ze hypothecaire kredietaanvragen voor dergelijke projecten krijgen. Triodos Bank vervult hier absoluut een pioniersrol.”
Steek je licht op
Mensen die dromen van een cohousingproject, maar niet goed weten waar te beginnen, kunnen hun licht opsteken bij verschillende organisaties. Cohousing Projects, de vzw Samenhuizen, Habitat et Participation of CLTB.
“Een goede manier om met cohousing kennis te maken, is een infosessie bijwonen. Zo maak je kennis met een project dat misschien wel op jouw maat is. Als dit zo is kan je je als kandidaat-lid opgeven. Dit wil zeggen dat je al de verdere vergaderingen bijwoont en mee kan groeien in het project. Dan beslis je alsnog of het project echt iets voor jou is of niet,” zegt Federico Bisschop van Cohousing Projects.
Thuiskomen bij je buren
"Als je na een drukke werkdag thuiskomt, moet je je niet nog eens gaan verplaatsen voor een sociale activiteit en je hoeft je al evenmin thuis af te zonderen. In een cohousing-project leer je in no time je buren kennen. En hoewel het contact vrijblijvend is, is het altijd fijn om te weten dat je kinderen samenspelen terwijl jij met je buurman bijpraat,” aldus Federico Bisschop van Cohousing Projects.
Ook Sofie Deberdt benadrukt de sociale voordelen van cohousing. "Het biedt mogelijk een antwoord op demografische uitdagingen, bijvoorbeeld de vergrijzing, en de daarmee gepaard gaande vraagstukken omtrent huisvesting. Samenwonen is hét antwoord op vereenzaming bij ouderen. Je hebt altijd buren om je heen; je bent nooit alleen.”
Delen is het nieuwe hebben
In cohousingprojecten delen de bewoners niet alleen lief en leed, ook de gras- en wasmachine, de wagen of zelfs de potten en pannen. Bezit is van ondergeschikt belang, delen is het nieuwe hebben. Federico Bisschop: "Ik begrijp eigenlijk niet waarom deze vorm van wonen nog niet gangbaar is. Waarom zou elk gezin apart een grasmachine aankopen? Of een wagen? Als je alles kan delen. In groep kan je trouwens in veel beter materiaal investeren. Dat geldt al van bij de bouw of renovatie van het cohousingproject. Bewoners kunnen resoluut kiezen voor ecologische bouwmaterialen en gedeelde energievoorzieningen, omdat de bouwkosten lager liggen als je de factuur samen betaalt. Ecologisch bewust leven hoort op natuurlijke wijze bij deze woonvorm. Het is een logisch gevolg van het delen."
10 gouden tips voor cohousers in spe
- Laat je begeleiden door deskundigen om beginnersfouten te vermijden;
- Woon infosessies bij tot je het juiste project hebt gevonden;
- Volg je buikgevoel;
- Goede afspraken maken goede vrienden;
- Groepeer je via een Facebook-groep om gemakkelijk met elkaar te communiceren;
- Zet door, ook als het even moeilijk is. Het is het meer dan waard;
- Onthoud: er zijn altijd oplossingen;
- Werk samen met architecten die ervaring hebben met cohousing;
- Geef niet te snel toe, kom op voor de zaken die jij belangrijk vindt;
- Ga voor de financiering van een cohousing project praten met een bank die er ervaring mee heeft. Triodos Bank financierde haar eerste cohousingproject al in 1999 en heeft toegang tot een netwerk van deskundigen terzake.
Sociale economie
De basisprincipes van de sociale economie worden weerspiegeld in onze waarden en normen: voorrang van arbeid op kapitaal, democratische besluitvorming, maatschappelijke verankering, transparantie en duurzaamheid. Logisch dus dat we een zeer grote groep bedrijven en initiatieven ondersteunen die een sociaal doel nastreven.
Samen voor een sociale en solidaire economie
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.